کاشت درخت گیلاس 🍒 + بهترین نژاد، کوددهی، آبیاری + قیمت نهال
گیلاس با نام علمی Prunus avium و نام انگلیسی Cherry از خانوادهRosaceae میباشد. منشا این گیاه مناطق غربی آسیا و شرق اروپا از دریای خزر تا بالکان است و ایران demo slot از جمله مهمترین مناطقی است که درخت گیلاس در آن کاشته و تولید میشود. حداکثر ارتفاع درخت گیلاس، به حدود 20 متر میرسد و درختی هستهدار و خزانکننده محسوب میشود.
شکوفههای این درخت دارای 5 گلبرگ و به رنگ سفید است. اما درخت گیلاس چه زمانی شکوفه میدهد؟ شکوفههای درخت گیلاس، معمولا در اوایل فصل بهار ظاهر میشوند و ثمرهی آنها، میوههایی به رنگ زرد، قرمز، قرمزِ نسبتا سیاه و به قطر 2 سانتیمتر میباشد. زیبایی شکوفههای گیلاس سبب شده است که هر ساله جشنوارهای به نام «هانامی» معروف به جشنواره شکوفههای گیلاس در ژاپن برگزار شده و هزاران توریست را برای تماشا به این کشور جذب میکند.
در این مقاله به بررسی بهترین نژاد درخت گیلاس نحوه کاشت، قیمت و … به صورت جامع می پردازیم. با ما همراه باشید.
آنچه که در این مقاله می خوانید...
ریشه درخت گیلاس
سیستم ریشه درخت گیلاس از ریشه های دائمی قابل توجه و شبکه ای از ریشه های تغذیه کننده کوچکتر تشکیل شده است. ریشه های دائمی بزرگ هستند و درخت را در زمین نگه می دارند. در کل ریشه درخت گیلاس کم عمق و افشان است.
صمغ درخت گیلاس چه خاصیتی دارد؟
وجود صمغ در روی درخت گیلاس نشان از این دارد که درخت گیلاس یا بیمار شده است و یا تحت شرایط تنش قرار دارد. صمغ درخت گیلاس برای درخت، خاصیتی ندارد و باید در جهت درمان آن گام برداشت اما از این صمغ در طب سنتی و در پزشکی استفاده های متعددی می شود.
ارقام و نژادهای گیلاس
در ایران ارقام متنوعی از گیلاس وجود دارد که با شرایط کشور سازگار شدهاند و از بین این ارقام، یکی از محبوبترین و شاید بتوان گفت بهترین نژاد درخت گیلاس، گیلاس تکدانهی مشهد است.
خوشبختانه محققان مجموعه نهالستان کبیری سامان بیش از 18 گونه از بهترین ارقام درخت گیلاس موجود در دنیا را جمع آوری کرده و مورد تحقیق و بررسی قرار دادهاند . از ارقام گیلاس بازار پسند موجود در مجموعهی کبیری میتوان به sweetheart ، sweetone lapinz ، earlystar و … از نمونههای خارجی و گیلاس صورتی لواسان، گیلاس درباری ، گیلاس سیاه مشهد و گیلاس قاهری و … از نمونههای ایرانی اشاره کرد که همگی از بهترین نژادهای درخت گیلاس هستند.
نیازهای اکولوژیک و بهترین شرایط کاشت و نگهداری درخت گیلاس
خاک مناسب
مانند اکثر درختان میوه، درخت گیلاس هم در خاکهایی با بافت لومی و زهکشی مناسب بهترین عملکرد را دارد. pH زمینی که برای کاشت درخت گیلاس انتخاب میکنید باید بین 6 تا 7 باشد و درخت گیلاس خاکهای اسیدی را بیشتر میپسندد. گیلاس به شوری آب و خاک حساس است و خاک آن باید از زهکش مناسبی برخوردار باشد. داشتن زهکش مناسب دلیل بر این نیست که از میزان رطوبت مورد نیاز آن غافل شویم چراکه ریشههای درخت گیلاس سطحی و گسترده است و نباید اجازه دهیم تنش خشکی به آن وارد شود.
بهترین مکان برای کاشت نهال گیلاس و نیاز نوری آن
درخت گیلاس به نور خیلی خوب برای رشد نیاز دارد؛ از این رو بهتر است برای گردش هوای بهتر، زهکشی مناسبتر و نورگیری بیشتر درختان، زمینهای شیبدار را انتخاب کنیم.
نیاز دمایی درخت گیلاس
در درخت گیلاس، طیشدن دوره سرمایی بسیار مهم است. این درخت قبل از رسیدن به فصل گردهافشانی در زمستان، به حدود 400 الی 1500 ساعت دماهای زیر 7 درجه سانتیگراد نیاز دارد. دماهای پایین تر از 7- درجه در فصل زمستان در بعضی از ارقام ممکن است خسارات جبرانناپذیری به درختان بزند.
نیاز آبی
مدیریت آبیاری در درخت گیلاس بسیار حیاتی است چرا که هم آبیاری بیش از حد و هم تنش خشکی می تواند به آن آسیب برساند لذا توجه به نحوه آبیاری درخت گیلاس نیز ضروری است. تنش خشکی می تواند باعث شود درختان گیلاس شکوفه و میوه کمتری تولید کنند یا منجر به توقف رشد درخت شود از سوی دیگر آبیاری غرقابی یا آبیاری بیش از حد می تواند سبب پیدایش انواع بیماری های قارچی و شانکر شود.
پس از کاشت، اولین آبیاری درختان گیلاس در سال اول بسیار مهم است به آن ها باید در هفته اول، یک روز در میان آب رساند.
نیاز کودی و تغذیهای:انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس
در این قسمت تلاش میکنیم تا شما را در انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس، راهنمایی کنیم. درخت گیلاس نیز همانند سایر گیاهان برای رشد کافی به عناصر غذایی احتیاج دارد و مصرفِ بیش از اندازه و نادرستِ کودهای شیمیایی، استفادهی بیش از حد از کودهای اَزُته و کمتوجهی به عناصر میکرو، باعث بروز مشکلاتی برای درختان گیلاس میشود.
در هنگام انتخاب بهترین کود برای درخت گیلاس، باید دقت کنیم که همهی عناصر ماکرو شامل نیتروژن، منیزیم، گوگرد، کلسیم، فسفر و پتاسیم و عناصر میکرو شامل مس، آهن، بور، مولیبیدن و روی برای رشد درخت گیلاس لازم و ضروری هستند. مهمترین روش برای تعیین میزان نیاز درخت گیلاس و تمام درختان مثمر، آنالیز برگ و بعد از آن آنالیز خاک است. علاوه برآن، شناخت بافت خاک و میزان آبیاری و شرایط آبوهوایی نیز بر تغذیهی درخت گیلاس موثر است.
از منابع کودی مهم که هیچ منع مصرفی برای درخت گیلاس ندارد، کودهای حیوانی و آلی همانند کودهای دامی پوسیده، کودهای زیستی و کمپوستها هستند. اگر از کودهای دامی (کودهای دامی برای درخت گیلاس) استفاده میشود، PH کود حتما باید بررسی شود و در صورت بالا بودن، باید آن را کنترل کرد تا حاصلخیزی خاک افزایش یابد. از کود مرغی نیز برای درخت گیلاس استفاده می شود اما استفاده از این کود، احتیاط بیشتری را می طلبد چرا که میزان نیتروژن بسیار بالایی دارد و در صورت عدم مدیریت صحیحی مصرف، موجب گیاه سوزی در باغ گیلاس خواهد شد.
درخت گیلاس جزو درختانی است که وقتی وارد فاز گلدهی میشود میوههای آن زودتر از سایر درختان رسیده و برداشت میشوند؛ پس فرصت زیادی برای احیای خود تا فصل باردهی بعدی دارد. این به معنی آن است که اگر از درخت گیلاس به درستی مراقبت شود ممکن است احتیاجی به کودهای شیمیایی پیدا نکند. اگر هرسال از کود دامی پوسیده برای درخت گیلاس استفاده شود، درخت شما احتیاجی به کودهای شیمیایی پیدا نخواهد کرد و در کل این نکته را به یاد داشته باشید نباید کودهای شیمیایی را به تنهایی مصرف کرد زیرا باعث از بین رفتن عوامل مفید خاک شما میشود.
اگر باغ شما به کودهای شیمیایی احتیاج پیدا کرد، بهتر است در پاییز و بعد از خزان، کودِ «سولفات پتاسیم شنی» یا «گرانول» و «دی آمونیوم فسفات گرانول» و «گوگرد معدنی گرانول» را به صورت چالکود در سایهانداز درخت بریزید و خاک را زیرو رو کنید تا با خاک به خوبی مخلوط شود. بعد از آن در اوایل فصل بهار و شروع گلدهی از کودهای ازته مثل «سولفات آمونیوم» و «اوره» و … با آب آبیاری استفاده کنید. استفاده از میزان درست ازت در درخت گیلاس بسیار مهم است. کودهای میکرو هم باید در زمان بیداری درخت به صورت آب آبیاری و یا به صورت محلولپاشی استفاده شوند.
کلسیم برای درخت گیلاس
از جمله دیگر عناصری که سبب بهبود کیفیت رشد درخت گیلاس و همچنین میوه آن می شود، کلسیم است. کلسیم برای درخت گیلاس جزو عناصر ماکرو است و نقش مهمی در دیواره سلولی گیاهان دارد.
درخت گیلاس به ریز مغذی ها از جمله آهن نیز نیاز دارد اما توجه داشته باشید پیش از اعمال کود آهن، با انجام آزمون خاک از میزان آهن خاک مطلع شوید و سپس به قدر نیاز از کود آهن برای درخت گیلاس استفاده کنید.
فاصلهی کاشت نهالهای گیلاس
بهترین فاصلهی کاشتِ نهالهای درخت گیلاس برای پایههای استاندارد 7*7 متر و برای پایه های نیمه کوتوله (نیمه پا کوتاه) و کوتوله باید 5*5 متر باشد. توجه کنید که نهال گیلاس نباید بیشتر از داغ خاک یعنی محل آخرین ریشه کاشته شود؛ زیرا به شدت نسبت به بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه حساس است.
نحوه کاشت درخت گیلاس با هسته
اولین گام در کاشت درخت گیلاس با هسته، تهیه گیلاس تازه برای استفاده از هسته آن است. هسته هایی که برای کشت انتخاب می کنید، باید به خوبی از قطعات میوه گیلاس پاک سازی شود. حال هسته های تمیز را روی یک حوله کاغذی گذاشته و در سایه قرار دهید و بگذارید سه تا پنج روز خشک شوند، سپس آن ها را به یک ظرف پلاستیکی درب دار منتقل کنید و به مدت ده هفته در یخچال نگهداری کنید. سپس هسته را در گلدانی با خاک سبک بکارید.
خسارت سرمای بهاره در درخت گیلاس
درختان گیلاس، ممکن است به غیر از سرمای زمستان، در سرمای فصل بهار نیز آسیب ببینند؛ چراکه شکوفههای درخت گیلاس به شدت نسبت به سرمای بهاره حساس هستند و فقط نیم ساعت در مقابل دمای 2- درجه دوام میآورند و در دمای 4- درجه، تمام شکوفهها از بین میروند.
گرده افشانی درخت گیلاس
گغالب ارقام گیلاس از نظر گردهافشانی خودناسازگار بوده و به رقم گردهافشان نیاز دارند. به این منظور باید از ارقام گردهافشان گیلاس استفاده کرد. از رقمهای خود گرده افشان میتوان به ارقام rayners ،LAPINS ، STELLA و SWEETHEART اشاره کرد؛ لذا اگر تصمیم به احداث باغ در مساحتهای کوچک و خانگی دارید، سعی کنید از گونههای خودلقاح استفاده کنید.
برای مساحتهای بزرگتر و باغهای تجاری اگر ارقام مورد استفادهی شما خودلقاح نیستند، بهتر است برای اطمینان از یک گردهافشانی موفق برای درختان گیلاس ، رقمهای متفاوتی را در باغ خود بکارید. برای هر هفت تا یازده درخت گیلاس، از یک رقم گردهافشان استفاده کنید. فصل گردهافشانی را با حضور زنبورهای عسل با موفقیت به اتمام برسانید. توجه کنید رقمهای گردهافشان شما باید گلدهی همزمان با دیگر رقم ها را داشته باشند.
زمان برداشت میوه گیلاس
گیلاس از جمله میوههای زودرس در فصل بهار است و 45 روز بعد از پیدایش شکوفهها میتوان اولین محصول را برداشت کرد. با توجه به ارقام کاشته شده و آبوهوای منطقه، زمان برداشت میوهی درخت گیلاس، از 15 خرداد تا 15 تیرماه متغیر است.
درخت گیلاس در چه سنی بار میدهد؟
اگر میخواهید بدانید که درخت گیلاس بعد از چند سال میوه میدهد، باید بگوییم که گیلاس درختی است که در 3 یا 4 سالگی به بار مینشیند. درخت گیلاس، در 7 سالگی بالغ میشود ودر 10 تا 25 سالگی در اوج باردهی خود قرار میگیرد و بعد از 30 سالگی باردهی آن به شدت کاهش مییابد.
پایه های نهال گیلاس
مهلب یا مهالب
MAHALEB ، مهالب یا مهلب از رایج ترین پایه های نیمه کوتوله ی درخت گیلاس در ایران است که به پایه آلبالو تلخ معروف شده. مهلب از اوایل قرن 16 میلادی به عنوان یکی از مهم ترین پایه های درخت گیلاس شناخته شده است .
مهلب ریشه های عمیقی دارد ویکی از مقاوم ترین پایه های گیلاس نسبت به خشکی است . از دلایل مداومت استفاده از این پایه در طول سال های متمادی کوتاه قد بودن این پایه، سهولت در تکثیر آن از طریق بذر و مقاومت خوب آن نسبت به بیماریهاست.
این پایه به خشکسالی و PH بالا مقاوم است. مهلب برای مناطقی با خاک های سنگین توصیه نمیشود ، بافت لوم و شنهای عمیق زهکشی شده برای مهلب مناسب تر است.
از دلایل موفقیت مهلب در ایران میتوان به تحمل زیاد آن در برابر کمبود آهن و روی ناشی از خاک های آهکی، سازگاری این پایه با شرایط آب و هوایی خشک ایران و تحمل بیشتر ریشه ی آن در برابر سرمازدگی و زمستان های سرد نسبت به سایر پایه هاست . بر اساس مواردی که در مورد مهلب ذکر شد باید مراقب پوسیدگی های ناشی از عدم زهکشی مناسب مثل فیتوفترا باشید.
مازارد
MAZARD یا مازارد، جز پایه های استاندارد درخت گیلاس است و طبق تحقیقات به عمل آمده مازارد برای اولین بار توسط باغداران یونان و روم باستان و شمال غربی اقیانوس آرام استفاده شده است.
یکی از دلایل موفقیت آمیز بودن استفاده از مازارد سازگاری خوب این پایه با تمام ارقام گیلاس است. مازارد بر خلاف مهلب با ریشه های الیافی و وسیع خود توانایی رشد و نفوذ درطیف وسیعی از خاکهای شنی تا لومی-رسی و لومی را دارد و در خاکهای فقیر ، از مهلب قدرتمند تر عمل میکندهمچنین مازارد در خاکهایی با زهکشی ضعیف عملکرد خوبی از خود نشان میدهد.
تحمل مازارد در برابر سرما خوب است و در برابر کرم های غده ی ریشه مقاومت خوبی دارد. مدیریت هرس درپایه های مازارد به دلیل تنومند بودن و دیررس بودن آنها نسبت به مهلب و دیگر پایه ها بسیار مهم است.
گزیلا 5 و گزیلا 6
GISELA5 AND GISELA6 یا گزیلا 5 و گزیلا 6 ، گزیلا5 به عنوان کوچکترین پایه تجاری درخت گیلاس در آمریکا شناخته شده است. حجم این پایه ها حدودا تا 50 الی 60 درصد پایه های مازارد کاهش یافته است با این تفاوت که به قدرت باروری و تولید میوه هایی با اندازه و کیفیت بیشتر و بهتر منجر شده است.
اگر شرایط احداث یک باغ تجاری را اصولی رعایت کنید و خاک حاصلخیزی برای کاشت داشته باشید به همراه یک هرس درست میتوانید حدود 400 الی 800 درخت گیلاس با پایه گزیلا 5 را در باغ تجاری خود بکارید. از مزیت های باالقوه گزیلا 5 زودرس بودن این پایه نسبت به سایرین است .
این دو پایه یعنی گزیلا 5 و 6 مقاومت خوبی نسبت به سرما دارند تحمل آنها به ویروس زیاد است و در خاک های سنگین و مرطوب عملکرد خوبی از خود نشان میدهند.
در مورد گزیلا6 تراکم کاشت پیشنهاد شده 300 تا 500 درخت در هر هکتار میباشد همانند خواهر خود گزیلا5 بسیار زودرس است و حالت تاج گسترده با شاخه های باز دارد. میزان سازگاری پیوندک در گزیلا6 خوب است و این پایه در بیشتر خاک ها از سبک تا سنگین عملکرد مناسبی از خود نشان میدهد .
گزیلاها به علت بالا بودن حجم محصول حتما به هرس مناسب نیاز دارند و در زمان باردهی ممکن است بعضی از شاخه های آنها به قیم احتیاج پیدا کنند. در واقع گزیلا یک انتخاب مناسب برای داشتن درخت گیلاس کوتوله است اگر شما به فکر احداث یک باغ خانگی هستید و مساحت مورد استفاده ی شما محدود است به گزیلا بیشتر فکر کنید.
درخت گیلاس ترش یا آلبالو
آلبالو در واقع عضوی از خانواده ی گیلاسها است که در اروپا و آمریکا با نام گیلاس ترش شناخته میشود و در کشور ما نام اختصاصی آلبالو را به خود گرفته است.
گیلاس های ترش یا آلبالو ها در مقایسه با گیلاس های شیرین به دوره سرمای کمتری برای شکوفه دهی و میوه دادن احتیاج دارند . برخلاف گیلاس ها اکثر ارقام آلبالو خود لقاح هستند و احتیاج به گرده افشان ندارند ، اما منبع مناسبی برای گرده افشانی گیلاس ها نیستند زیرا زمان گل دهی آنها با اکثر ارقام درخت گیلاس متفاوت است.
از آلبالو بیشتر برای تولید میوه خشک ، منجمد، طبخ کیکها، دسر ها، مرباها و شربت ها استفاده میشود در صورتی که گیلاس های شیرین مصرف تازه خوری دارند.
بهترین مکان برای کاشت نهال گیلاس
درخت گیلاس به نور خیلی خوب برای رشد نیاز دارد از این رو بهتر زمین های شیب دار برای گردش هوای بهتر،زهکشی مناسب تر ونورگیری بیشتر درختان انتخاب شوند.
خاک مناسب برای کاشت نهال گیلاس
مانند اکثر درختان میوه ، درخت گیلاس هم در خاک هایی با بافت لومی و زهکشی مناسب بهترین عملکرد را دارد.زمینی که برای کاشت درخت گیلاس گیلاس انتخاب میکنید بایدپی هاش 6 تا 7 داشته باشد ، درخت گیلاس خاک های اسیدی را بیشتر میپسندد.
گیلاس خاک و آب های شور را دوست ندارد و اینکه زمین شما باید از زهکشی خوبی برخوردار باشد هرچند زهکشی باید مناسب باشد اما دلیل بر این نیست که از میزان رطوبت مورد نیاز آن غافل شویم چون ریشه های درخت گیلاس سطحی و گسترده است و نباید اجازه دهیم تنش خشکی به آن وارد شود.
تراکم کاشت نهال گیلاس
بهترین فاصله ی کاشت برای پایه های استاندارد 7*7 متر و برای پایه های نیمه کوتوله و کوتوله باید 5*5 متر در نظر بگیریم .
دقت کنید نهال گیلاس نباید بیشتر از داغ خاک یعنی محل آخرین ریشه کاشته شود زیرا به شدت نسبت به بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه حساس است.
گرده افشانی درخت گیلاس
به غیر از گونه های خود لقاح اکثر درختان گیلاس احتیاج به گرده افشان دارند، تعداد کمی از درختان گیلاس مثل rayners ، LAPINS ، STELLA و SWEETHEART خود لقاح هستند پس اگر تصمیم به احداث باغ در مساحت های کوچک و خانگی را دارید سعی کنید از گونه های خود لقاح استفاده کنید.
برای مساحت های بزرگ تر و باغ های تجاری اگر ارقام مورد استفاده ی شما خود لقاح نیستند بهتر است برای اطمینان از یک گرده افشانی موفق ، رقم های متفاوت در باغ خود بکارید. هر هفت تا یازده درخت گیلاس از یک رقم گرده افشان استفاده کنید. فصل گرده افشانی را با حضور زنبورهای عسل با موفقیت به اتمام برسانید. توجه کنید رقم های گرده افشان شما باید گل دهی هم زمان با دیگر رقم ها را داشته باشند.
نیاز سرمایی درخت گیلاس
طی شدن دوره سرمایی بسیار مهم است. درخت گیلاس قبل از رسیدن به فصل گرده افشانی در زمستان حدود 400تا 1500 ساعت دماهای زیر 7 درجه سانتی گراد نیاز سرمایی دارند. دماهای پایین تر از 7- درجه در فصل زمستان در بعضی از ارقام ممکن خسارات جبران ناپذیری به درختان بزنند.
خسارت سرمای بهاره در درخت گیلاس
به غیر از سرمای زمستان درختان شما در سرمای فصل بهار نیز ممکن است آسیب ببینند، شکوفه های گیلاس به شدت نسبت به سرمای بهاره حساس بوده فقط نیم ساعت در مقابل دمای 2- درجه دوام می آورند و در دمای 4- درجه تمام شکوفه ها از بین می روند.
بیماری ها و آفات درخت گیلاس
سیستم ریشه ای درخت گیلاس و آلبالو به بیماری های خاکزا از قبیل ورتیسلیوم ، فیتوفترا ، آرامیلا و آگروباکتریوم حساس است . ورتیسلیوم در خاکهایی که بیش از حد آبیاری میشوند و زهکشی خوبی ندارند بسیار شایع است که از راهکارهای پیشگیری از این بیماری قارچی کاشت درخت گیلاس بر روی پشته و زهکشی مناسب است.
از مهم ترین عوامل خشکیدگی ناگهانی درخت گیلاس در فصل تابستان میتوان به عامل قارچی فیتوفترا اشاره کرد. فیتوفترا که عامل پوسیدگی ریشه و طوقه میباشد در اثر انتخاب نادرست پایه، روش های غلط آبیاری مثل غرقابی کردن و کمبود عناصر غذایی مثل آهن را میتوان نام برد.
مگس درخت گیلاس از آفات درجه یک درختان گیلاس است که همه ساله خسارات شدیدی به باغداران وارد میکند این آفت زمستان را به صورت شفیره در خاک سپری کرده و از واخر اردیبهشت ماه ظاهر میشود.
از روش های مبارزه غیر شیمیایی با مگس گیلاس جمع آوری بقایای گیاهی و تمیز کردن باغ از شاخ و برگ های اضافی، علف های هرز و میوه های آلوده به لارومگس گیلاس است . برای جلوگیری از ورود لاروها به خاک استفاده از نوارهای رنگی زرد و شخم و یخ آب زمستانه ضروری است.
هرس درخت گیلاس
بسته به نوع پایه ، رقم و تراکم کاشت ، تربیت و فرم دهی درخت گیلاس به منظور دست یابی به اسکلت و چهارچوب درست در سه سال اول کاشت درخت انجام میشود.
هرس در سال اول
هرس درخت گیلاس را از سال اول انجام میدهیم و از هفتاد یا هشتاد سانتیمتری زمین ، نهال کاشته شده را سربرداری میکنیم . سربرداری کامل باعث تحریک نهال به ایجاد شاخه های جدید و امکان شکل دهی مناسب و اسکلت بندی نهال گیلاس به وسیله ی شاخه های جدید میشوند.
بهترین هرس برای درخت گیلاس به علت رشد عمودی هرس جامی است. اما اگر شما میخواهید درختان کوچکتری در باغ خود داشته باشید و از پایه هایی مثل مازارد یا مهلب استفاده کرده اید که تبدیل به درختان بزرگ و تنومندی میشوند بهتر است هرس شلجمی را برای درخت گیلاس خود انجام دهید.
اگر هرس شلجمی را برای درخت گیلاس خود انتخاب کردید بهتر است شاخه هایی را نگه دارید که حداقل 30 الی 40 سانتیمتر باهم فاصله داشته باشند ، شاخه روی هم دیگر نباشند و در جهات مختلف نسبت به تنه قرار داشته باشند.
بهتر است شاخه هایی با زاویه 45 درجه را نگه داریم. اگر زاویه شاخه بیشتر از 45 درجه باشد به علت اینکه نمیخواهیم شاخه بر اثر بار زیاد در آینده یا بادها ، طوفانهاو عواملی از این قبیل بشکند سعی میکنیم به وسیله یک طناب نخی زاویه مناسب را ایجاد کرده و شاخه راببندیم و درحالت برعکس اگر زاویه شاخه از 45 درجه کمتر بود به وسیله یک تکه چوب یا گیره لباس شاخه را به سمت بیرون هدایت میکنیم.
هرس در سال دوم به بعد
در یک باغداری اصولی هرس را نباید فراموش کرد.با انجام هرس شاخه های خشک ، آلوده به آفات و اضافی را از درخت جدا میکنیم.با جدا کردن شاخه های اضافی نور بیشتری وارد تاج درخت میشود ، گردش هوای خوب ، کنترل رطوبت و کاهش بیماری ها ،فتوسنتز بهتر و در نهایت منحر به تولید محصول باکیفیت تر می شود. هرس زمستانه که در فصل خواب درخت گیلاس انجام میشود به منظور تربیت و فرم دهی و تعادل بین رشد رویشی و زایشی درختان انجام میشود.
درخت گیلاس ها به بیماری های باکتریایی که در زمان سرما و آب و هوای مرطوب فعال هستند بسیار حساس میباشد. در مناطقی که میزان رطوبت کمتر است احتمال ابتلا به بیماری های باکتریایی هم کمتر است. بهتر است بعد از انجام هرس زخم ها را با چسب مخصوص هرس بپوشانید تا از بروز بیماری ها جلوگیری به عمل آورید. اگر شانکر و دیگر بیماری های باکتریایی در منطقه شما شایع است سعی کنید با بررسی شرایط هوا از بارش در روزهای آتی باخبر شده و حداقل سه روز قبل از بارش هرس را انجام ندهید. رقم ، نوع پایه و تجاری یا خانگی بودن باغ شما روی انتخاب نوع هرس تاثیر گذار است .
بهترین میوه های درخت گیلاس روی شاخه 2 تا 4 سال تولید میشود این میوه ها روی شاخه های2 تا 10 ساله هم حاصل میشوند اما با کیفیتی پایین تر.
وقتی سن اسپور یا سیخک های درخت گیلاس بالا میرود کیفیت میوه های پایین می آید. در درختان جوان سیخک ها را هرس نمیکنیم تا بار درخت کم نشود اما در درختان بزرگ که چندین سال در حال باردهی هستند و سیخک های پیرتری دارند با کوتاه کردن این سیخک ها به اندازه یک سوم تا دو سوم ممکن است بار کمتری حاصل شود اما کیفیت بار بیشتر خواهد بود.
دلیل انجام این کار تعدیل بار شاخه و جلوگیری از شکستن آن است. درخت گیلاس هرساله احتیاج به هرس دارد و نرک ها را هرسال به صورت کامل باید حذف کنیم. تمامی نرک ها ( شاخه های مکنده ای که طول و قطرزیادی دارند و مستقیم حرکت میکنند و بیشتر از محل هایی که برش زده ایم یا از سر درخت رشد میکنند) باید حذف شوند تا درخت گیلاس کوتاه قامت بماند و برداشت محصول و سایر عملیات کشاورزی روی آن آسانتر انجام شود.
حذف نرک ها ، حذف شاخه هایی که به سمت پایین و به سمت مرکز درخت حرکت میکنند ، حذف شاخه هایی که روی همدیگر قرار گرفته و بار و سایه آنها برای همدیگر مزاحمت ایجاد میکند ضروری است . و شاخه ها یا اسپورهایی را هم که نگه میداریم ، یک سوم الی دو سوم آنها را از بالا حذف میکنیم.
هرس تابستانه یا کار سبز درخت گیلاس
هرس تابستانه ی درخت گیلاس یا کارسبز که حذف سرشاخه های رشد کرده در فصل جاری میباشد به منظور کنترل رشد درختان انجام میشود.
تغذیه درخت گیلاس
درخت گیلاس نیز همانند سایر گیاهان برای رشد کافی به عناصر غذایی احتیاج دارد. طرفی مصرف بیش از اندازه و نادرست کودهای شیمیایی ، استفاده ی بیش از حد از کودهای ازته و کم توجهی به عناصر میکرو باعث بروز مشکلاتی برای درختان گیلاس شده است.
همه ی عناصر ماکرو شامل نیتروژن ، فسفر و پتاسیم وعناصر میکرو شامل کلسیم ، منیزیوم ، گوگرد ، مس ، آهن ، بور ، مولیبیدن و روی برای رشد درخت گیلاس لازم و ضروری هستند.
مهمترین روش برای تعیین میزان نیاز درخت گیلاس و تمام درختان مثمر ، آنالیز برگ و بعد از آن آنالیز خاک است. علاوه برآن شناخت بافت خاک و میزان آبیاری و شرایط آب و هوایی نیز بر تغذیه درخت گیلاس موثر هستند.
از منابع کودی مهم که هیچ منع مصرفی برای درخت گیلاس ندارد ، کود های آلی همانند کودهای دامی پوسیده ، کودهای زیستی و کمپوست ها هستند. اگر از کودهای دامی استفاده میکند ، PH کود را حتما بررسی کرده و پایین بیاورید تا هم خاک حاصلخیزتری داشته باشید و هم تمام عناصر غذایی موجود در خاک جذب شوند.
درخت گیلاس جز درختانی است که وقتی وارد فاز گل دهی میشود میوه های آن زدتر از سایر درختان رسیده وبرداشت میشوند پس فرصت زیادی برای احیای خود تا فصل باردهی بعدی دارد این به معنی این است که اگر از درخت گیلاس درست مراقبت شود ممکن است احتیاجی به کودهای شیمیایی پیدا نکند.
اگر هرسال از کود دامی پوسیده استفاده شود درخت شما احتیاجی به کودهای شیمیایی پیدا نخواهد کرد. و درکل این نکته را به یا داشته باشید نباید کودهای شیمیایی را به تنهایی مصرف کرد زیرا باعث ازبین رفتن عوامل مفید خاک شما میشوند.
اگر باغ شما به کودهای شیمیایی احتیاج پیدا کرد بهتر است درپاییز بعداز خزان کود سولفات پتاسیم شنی یا گرانول و دی آمونیوم فسفات گرانول و گوگرد معدنی یا گرانول را به صورت چالکود در سایه انداز درخت بریزید و خاک را زیرو رو کنید تا با خاک به خوبی مخلوط شوند. بعد از آن در وایل فصل بهار و شروع گلدهی از کودهای ازته مثل سولفات آمونیوم و اوره و… را با آب آبیاری استفاده کنید. استفاده از میزان درست ازت در درخت گیلاس بسیار مهم است.
کودهای میکرو هم در زمان بیداری درخت به صورت آب آبیاری و یا به صورت محلول پاشی استفاده شوند.