بهترین روش هرس نهال بادام مامایی

هرس نهال بادام مامایی یا به طور کلی اولین هرس تربیت و فرم دهی که برای اکثر درختان انجام می شود سر برداری نهال از ارتفاع 70 الی 80 سانتیمتری از سطح زمین بعد از کاشت نهال است
( هرس بیشتر باعث تحریک بیش از حد رشد می شود و هرس کمتر منجر به یک گروه رشد ضعیف نزدیک به راس می شود)
با این کار تعادل بین ریشه های زخمی شده نهال در حین کندن و انتقال به زمین اصلی و ساقه ی نهال ایجاد میشود و باعث استقرار بهتره ریشه ی نهال و کاهش تلفات و تحریک جوانه های انتهایی ساقه ی موجود و کمک به فرم دهی یا هرس تربیت بعدی و منظم شدن باغ میشود.
لازم به ذکر است نهالستان کبیری سامان به عنوان یکی از نهالستان های بومی منطقه و تولید کننده انواع نهال های دارای ژنوتیپ برتر داخلی و خارجی است. در این محموعه با انجام بررسیهایی در طی چهل سال گذشته موفق به دست یابی ارقامی با کیفیت و عملکرد بسیار بالا در واحد سطح شده است که با نام های بادام مامایی سامان ۱ تا ۵ نام گذاری شده است. شما می توانید در بخش خرید نهال بادام مامایی سامان مشخصات کامل این نهال را مشاهده کنید.
حالا بریم به سراغ روش هرس تربیت نهال بادام مامایی
در این مقاله به طور کامل و جامع، اصولی ترین روش هرس تربیت نهال بادام مامایی می پردازیم و نکات مربوط به آن را کامل توضیح می دهیم.
آنچه که در این مقاله می خوانید...
شروع هرس نهال بادام مامایی
بعد از کاشت و سربرداری ما تمامی شاخههای فرعی نهال بادام مامایی کاشته شده را از بیخ تنه بهگونهای که کوچکترین پاشنهای باقی نماند حذف میکنیم. اگر سر برداری در حین کاشت انجام نشود تلفات نهال تا حدود 40 درصد افزایش پیدا میکند و نهالهای باقیمانده تا یکی ۲ سال اول درجا زده و رشد مطلوبی نخواهند داشت.
با گذشت زمان و شروع فصل رشد تعداد زیادی از جونه هایی که روی ساقهی نهال است تحریک و شروع به رشد میکند. در هر زمان شاخههایی که از قسمت پایه (زیر پیوند تا سطح خاک) رشد کردهاند و ما متوجه آنها شدیم حذف میشوند.
اولین تابستان و در پایان اولین زمستان زمانی است که باید هدایت رشد را به سمت فرم موردنظر برای هر نوع درخت انجام دهیم.
هرس دوم نهال بادام مامایی که در آن فرم و چهارچوب اصلی نهال را یک بار برای تمام عمر درخت، بسته به منطقه و شرایط اقلیمی، حدوداً در اوایل خرداد زمانی که شاخههای تازه رشد کرده، هنوز خَشَبی نشده و با دست به راحتی کنده میشوند انجام میدهیم. (در اکثر ارقام بادام و بیشتر درختان میوه احتیاج به هرس فرم در فصل و سالهای بعدی هم میباشد).
بهترین روش هرس نهال بادام رقم مامایی
بهترین روش هرس برای درخت بادام به ویژه رقم مامایی روش هرس جامی است که در این فرم مرکز درخت باز نگه داشته میشود و به اندامها اجازه داده میشود در اطراف این فضای باز رشد کنند و نتیجه آن عادت رشد کمتر و گستردگی بیشتر است. این نحوهی هرس اجازه میدهد حداکثر میزان نور خورشید به فضای داخلی درخت نفوذ کند.

در این مرحله تعداد 3 یا نهایت ۴ شاخه با زاویهی ۴۵ درجه نسبت به تنهی اصلی در جهات مختلف در طول تنه از محل پیوند تا آخرین قسمت نهال بهگونهای که حداقل فاصلهی بین شاخههای 5 تا ۱۰ سانتیمتر باشد حفظ میکنیم و مابقی شاخهها اعم از نرک یا سیخک های شکل گرفته را حذف میکنیم.
دقت کنید پایینترین شاخهای که انتخاب میکنید به سمت جنوب غربی باشد تا از آفتاب سوختگی تنه و صدمات ناشی از باد جلوگیری کند.
هرس تربیت اختصاصی برای هر نهال بادام
هر نهال، هرس خاص خود را نسبت به موقعیت و تعداد شاخههای رشد کرده، میزان رشد، جهت وزش باد غالب منطقه، نحوهی برداشت در آینده و… دارد و درنتیجه دستورالعمل کلی وجود ندارد که همهی نهالها طبق آن هرس شوند.
در هرس نهال بادام مامایی ۳ یا ۴ شاخهی اصلی را به نحوی انتخاب می کنیم که با بزرگ شدن درخت، از هر طرفی که اراده کردیم به مرکز درخت دسترسی داشته باشیم. برای جمع آوری محصول درخت بادام مامایی باید به گونهای هرس انجام شود که به راحتی بتوان زیر و اطراف تنهی درخت جابهجا شد و محصول را جمع کرد.
روش استاندارد برای هرس نهال بادام مامایی
در حالت کلی بهتر است از فاصلهی چند متری نهال و ردیفها را به خوبی نگاه کنیم و بررسی کنیم کدام شاخهها را قرار است نگه داریم. اینجا جای اشتباه کردن وجود ندارد و شاخههای انتخاب شده قرار است چهارچوب درخت ما را شکل بدهند , پس با حوصله , فکر و خلاقیت این کار را انجام دهید. همیشه باد غالب منطقه در نظر گرفته شود و در آن جهت حتماً شاخههایی را حفظ کنید.

بهترین زاویه شاخه در هرس تربیت
تعادل بین تنه ها و شاخه ها و همچنین زوایای شاخه ها از اهمیت بالایی در هرس نهال بادام مامایی برخوردار است، اگر تنه اصلی رو به عنوان محور اصلی قرار دهیم، شاخه هایی که بعد از هرس تربیت باید حفظ شوند حتما در زاویه 45 درجه از این محور قرار بگیرد.
در مواردی شاخههای انتخابشده که زاویهی مناسبی با تنهی اصلی ندارند که در این حالت میتوان شاخههایی که با زاویههای باز هستند را بهوسیله یک نوار پارچهای یا تیپ پلاستیکی جمع کرده تا زاویهی مناسب را پیدا کنند و در حالت برعکس شاخههای با زاویهی بسته را با کمک یک قطعه چوب یا گیرهی لباس کمی باز میکنیم تا به زاویهی ۴۵ درجه برسند.

این زاویه بهترین موقعیت شاخه در درختان می باشد و می تواند تحمل بالایی در هنگام داشتن محصول و همچنین مقاومت در برابر وزش باد را داشته باشد.
جهت باد در هرس تربیت نهال
نکته بسیار مهمی که باید در هرس نهال بادام مامایی توجه کنید این هست که جهت باد غالب منطقه خود را شناسایی کنید و نسبت به جهت باد غالب هرس تربیت را انجام دهید و شاخه هایی در جهت باد حفظ کنید. در مناطقی که وزش باد شدید است بهتر است در هنگام کاشت درخت، نهال را با زاویه 45 درجه نسبت به باد غالب منطقه کاشته شود که با وزش باد درختها صاف شود و یا از قیم برای نگهداری نهال استفاده کنیم.
نتیجه گیری کلی
هرس تربیت نهال بادام مامایی باید زمانی آغاز شود که شما بتوانید با دست شاخه ها را هرس کنید . اگر از زمان هرس گذشت و شما مجبور بودید با استفاده از قیچی باغبانی , شاخه ها را حذف کنید ,از قسمت هایی که قیچی کردیم، شاخه های نا به جا رشد می کند یا به قول معروف بچ میزند و باید دوباره بعد از هرس بررسی شود و موارد اضافی هرس شود.

به یاد داشته باشید که به هیچ عنوان شاخه های انتخاب شده در درخت بادام مامایی سربرداری نشود, چون بادام مامایی میل به پهن شدن دارد و این کار باعث سنگین شدن شاخه ها و خوابیدن به سمت زمین و از فرم درآمدن درخت میشود و مجبوریم در فصل و سالهای آینده دوباره هرس تربیت را انجام دهیم.
سلام آقای کبیری
هرس تربیت بادام مامایی دقیقا بعد از یکسال کاشت باید انجام بشه؟
سلام و درود بر شما دوست گرامی
به مقاله ی آبیاری نهال و کاشت نهال در دو سال اول مراجعه کنید ، در این مقاله و مقاله ی اختصاصی هرس تربیت نهال بادام مامایی تمام مراقبت لازم برای نهال تازه کاشته شده ، به تفضیل توضیح داده شده.
اگر درخت در حیاط منزل باشد و بخواهیم شاخه ها ی پایینی مزاحم تردد نباشد می شود هرس را از ارتفاع دومتر انجام داد .
سلام و درود
تیپ و ظاهر درخت مخصوصا در زمانی که در باغ خانگی باشه میتونه کاملا با سلیقه و فضای موجود هرس بشه.
فقط مشکلی که به وجود میاد اینه که میوهها از دسترس خارج میشن و برداشت سخت میشه
درود بر شما
هرس نهال بادام شاهرود ۱۲ هم به شکل مامایی است؟
و اینکه در شاهرود ۱۲ میشه سرشاخه ها رو قطع کرد تا از رشد عمودی جلوگیری شود؟
سلام
در حالت کلی هرس اکثر ارقام بادام شبیه است .
در سنین ابتدایی میتونید سرشاخه ها را حذف کنید ولی در سالهای بعد با سربرداری درخت ، رشد رویشی افزایش یافته و جثه درخت بزرگتر میشه و محصول کمتری تولید میشه.
سلام
سربرداری دربادام مامایی مجاز است یانه
چون درخت های من 9ساله میباشد وزیاد قدکشیده تقریبا3متر شده دسترسی به بالای درختان سخت است
لطفا راهنمایی کنید
سلام
چون محصول درخت بادام با دست برداشت نمیشه و نهایتا با شیکر یا چوب و ضربه برداشت میشه جثه درخت هرچه بزرگتر باشه محصول بیشتری تولید میکنه.
فرم و چهارچوب درختان باید در سنین ابتدایی شکل بگیره و اگر شما الان سربرداری کنید ،دوباره درخت را به سمت رشد رویشی بیشتر و جثه بزرگتر و بار کمتر هدایت میکنید-
سلام
درخت های مامایی من9ساله است
تقریبا 3متر قد کشیده ودسترسی به سرشاخه هاسخت است
میتونم سربرداری کنم؟
مشکلی برای درخت یابار سال آینده پیش نمیاد
اینجا میگن سربرداری بادام اشتباهه
لطفا راهنمایی کنید
ممنون ازشما
سلام
چون محصول درخت بادام با دست برداشت نمیشه و نهایتا با شیکر یا چوب و ضربه برداشت میشه جثه درخت هرچه بزرگتر باشه محصول بیشتری تولید میکنه.
فرم و چهارچوب درختان باید در سنین ابتدایی شکل بگیره و اگر شما الان سربرداری کنید ،دوباره درخت را به سمت رشد رویشی بیشتر و جثه بزرگتر و بار کمتر هدایت میکنید
با سلام و تشکر از مطالب خوب شما
سوالی داشتم
زمینی دارم که قبلا هلو بود و پس از ۶ سال هلوها کنده شدند و آلو شابلون و قسمتی سیب و قسمتی زردآلو کاشتم و چون بازدهی لازم را ندارند می خواهم آنها را کنده و بادام بکارم آیا کاشت جاکار نهال بادام امکان پذیر هست یا باید جی ان بکارم
سلام
سلامت باشید
درحالت،کلی بهتره که دیگه از درختان هسته دار استفاده نکنید چون متاسفانه تلاش بی ثمر خواهد بود.
سه راه پیشنهادی وجود داره.
بهترین و سریعترین راه کاشت گونه دیگه، مثل ،دانه دارها یا گردو که بدون مشکل و نیاز به اصلاح خاک انجام میشه.
راه دوم، دوسال پشت سرهم گندم بکارید و در حالت خسیل گندم را شخم بزنید و برگردانید به خاک و بعد میتونید بادام بکارید.
راه سوم هم کاشت پایه جی آن هست که توصیه نمیشه،چون هم نیاز آبی و تغذیه زیادی داره و به تنشها حساس و مشکل بزرگتر اینکه عمر کوتاهی داره و از پانزده سالگی مرگ و میر شروع شده و نهایتا بعد بیست و پنج سال اثری از باغ نخواهد بود