تحقیقات قبل از کاشت نهال و احداث باغ
قبل از احداث باغ و کاشت نهال رعایت این نکات الزامی است تا کار و تلاش و سرمایه گذاری که در این بخش انجام میشود به نتیجه مطلوب برسد. در اینجا چهار نکته برای ما مهم است، خاک، آب، عمر و سرمایه که تمام تلاش ما در این مجموعه حفظ و استفاده بهینه شما از این نعمات خدادادی است.
آنچه که در این مقاله می خوانید...
4 اقدام مهم قبل از احداث باغ و کاشت نهال
تحقیق در مورد اینکه چرا باغداری کنیم؟ در چه زمینی کار کنیم؟ چه محصولی پرورش دهیم ؟ و محصولات تولیدی را چگونه و کجا بفروشیم و آیا علاقه و توانایی ِ احداث باغ و کاشت نهال را داریم؟ و از چه کسانی میتوانیم کمک بگیریم؟ از نکات مهم قبل از احداث باغ و کاشت نهال است که در اینجا سعی کردیم تا شما را بیشتر با این موارد آشنا کنیم.
1-شناسایی بازار هدف قبل از احداث باغ و کاشت نهال
قبل از کاشت نهال و احداث باغ و قبل از اینکه تصمیمی بگیرید حتی یک بذر یا نهال را کجا بکارید و یا چه میزان بکارید ابتدا باید انگیزه در مورد تولید محصول و اینکه آیا محصول برای مصارف صنعتی مثل :مربا ،کمپوت ،میوه خشک، تازه خوری یا خشکبار است، تحقیقات زیادی در مورد بازار انجام داد.
در هنگام احداث باغ شاید این امکان وجود داشته باشد که بهترین هلو در منطقه شما تولید شود، ولی اگر بازار از این محصول اشباع شده و یا دسترسی شما به بازار سخت است ،چه میشود!؟
هیچ فایده ای برای شما نخواهد داشت!
قبل از انتخاب و کاشت نهال، بازار های مواد غذایی و میادین میوه و تره بار منطقه خود را بررسی کنید تا متوجه شوید چه چیزی بهتر و بیشتر به فروش می رسد. در انتخاب و کاشت نهال اگر محصولی را انتخاب کردید و باغداران دیگری نیز این محصول را کاشتند نگران نباشید.
ممکن است شما محصول با کیفیت تری تولید کنید، اما اگر در منطقه ی شما این محصول بیش از حد تولید و بازار اشباع شده باشد در این زمان بهتر است محصول دیگری انتخاب کنید و اگر همان محصول را انتخاب کردید سعی کنید محصول بی نظیری تولید کنید یا واریته دیگری از همان محصول را بکارید. به عنوان مثال اگر خیلی ها در منطقه انگور عسگری یا هلوی کاردی دیررس کاشته اند شما انگور پرلت میان رس و هلوی پیش رس یا میان رس انتخاب کنید.
2-آشنایی با کار قبل از احداث باغ و کاشت نهال
قبل از شروع بهتر است مدتی روی زمین کار کنید تا ابتدا متوجه شوید که با چه شغلی سروکار دارید و چرا باید باغبانی کنیم؟ با این کار نوع خاک، بافت خاک ،جهت وزش باد، میزان تابش نور خورشید، نوع آب و هوا و … را بهتر می شناسید. کار کردن درمحیط باز، در روزهای سرد زمستان و آفتاب داغ تابستان احتیاج به عشق دارد.
شما در این مدت متوجه خواهید شد که آیا باغدار خواهید شد یا نه؟ و بهتر است هرچه زودتر به این نتیجه برسید! اگر قبلا کار کشاورزی یا باغداری کرده اید و از روند کار لذت نبرده اید از این کار صرف نظر کنید. همچنین می توانید این کار را با مشارکت افراد متخصص دیگری انجام دهید، آنها می توانند به شما آموزش دهند و شما را راهنمایی کنند و هم چنین ممکن است با تجهیزات باغداری آشنا شوید و جزییات دیگری نیز وجود دارد که فقط با تجربه به دست خواهید آورد.
3-انتخاب زمین قبل از احداث باغ وکاشت نهال
شما برای احداث باغ و کاشت نهال به یک قطعه زمین به مدت طولانی احتیاج خواهید داشت، شما قصد دارید باغ خود را در این زمین احداث کنید و وقت زیادی در این زمین بگذرانید. زمین شما باید در جایی باشد که بیش از یک فصل قابل استفاده باشد، زمینی که انتخاب می کنید بهتر است از نظر عناصر غذایی غنی باشد، PH مناسبی داشته باشد و ترجیحا در شیب های شمالی زمین را برای احداث باغ انتخاب کنید.
4-برنامه ریزی برای تولید محصول،قبل از احداث باغ و کاشت نهال
قبل از شروع به کار برای کاشت نهال ها در زمین باید بدانید چه محصولی را متناسب با شرایط آب و هوایی و خاک زمین می توانید در باغ پرورش دهید. عادت رشد درخت، رقم مورد نظر، فاصله درختان باغ، نحوه باردهی، عمر درخت و اینکه، بسته به نوع درخت احتیاج به رقم پر کننده یا فیلر خواهیم داشت یانه؟ باید در نظر گرفته شود.
تحقیق کنید تا متوجه شوید چه چیزهایی را می توانید در کنارهم بکارید! همه ی گیاهان باهم کنار نمی آیند ،برخی برای تغذیه میجنگند و بعضی دیگر آفات خطرناکی را جذب میکنند که میتوانند به درختان اصلی آسیب برسانند و از طرفی بعضی از جفت ها نتیجه ی فوق العاده ای میدهند ،حشرات خوب یا گرده افشانها را به خود جذب میکنند و تعادل ساده و خوبی ایجاد میکنند.
مرحله بسیار مهم احداث باغ
پس از دانستن اینکه قرار است چه محصولی و در چه سطحی پرورش دهیم نوبت به آماده سازی زمین، کاشت نهال و احداث باغ میرسد که در این مورد به صورت کامل در این قسمت توضیحاتی داده شده است.
1-آماده سازی زمین قبل از کاشت نهال
برای کاشت نهال اگر از قبل برنامه ریزی می کنید بهتر است خاک و زمین خود را یک سال قبل آماده کنید. در فصل بهار زمانی که زمین گاو رو شد و علف های هرز هنوز نارس هستند با شخم زدن به موقع خاک ، آنها را از بین ببرید.
چگونه زمین را آماده کاشت نهال کنیم؟چه میزان کود برای احداث باغ نیاز است؟
در تابستان زمانی که خاک رطوبت ندارد به وسیله ریپر بلدوزر یا بیل مکانیکی لایه های خاک را بدون اینکه باهم مخلوط شوند بشکنید. قبل از شکستن خاک برای هر هکتار 150 تن کود دامی پوسیده یا کمپوست در نظر بگیرید و بر اساس آنالیز خاک ،کود های شیمیایی مورد نیاز را به خاک اضافه کنید.
پس از شکستن لایه های خاک و مخلوط شدن کودها با خاک باید زمین را گونیا کنید تا همه درختان باغ به صورت منظم در ردیف ها قرار بگیرند چون مهم ترین مشخصه ی یک باغ خوب نظم آن است ، با این نظم در آینده برای انجام عملیات کود دهی ،خاک ورزی ،هرس ،سم پاشی ،مبارزه با علف های هرز و برداشت ،کار شما را آسانتر میکند.
بعد از گونیا کردن زمین، توسط دستگاهی مثل گریدر ،تیغ بلدوزر یا تراکتور 3 الی 4 سانت از خاک سطحی را جمع کرده و به صورت پشته هایی به عرض 120 سانت و ارتفاع 40 الی 50 سانت در طول زمین ایجاد کنید.
بهترین زمان کاشت نهال
اکنون زمین شما آماده است و میتوانید محصول مورد نظر خود را بکارید ،میتوانید بذر بکارید یا از نهال پیوند شده استفاده کنید ،بهترین زمان برای کاشت نهال بسته به منطقه و نوع درخت از اواخر پاییز تا اوایل بهار است البته در نظر گرفتن این نکته بسیار مهم است که پس از خزان هر چه زودتر اقدام به انتقال نهال به زمین اصلی نماییم.
زیرا زمان کافی برای ترمیم ریشه های آسیب دیده و مستقر شدن ریشه نهال در زمین اصلی و شروع رشد، هم زمان با آغاز فصل رویش با بقیه درختان خواهیم داشت و نسبت به نهالی که اواخر زمستان کاشته شده یک فصل رشد جلو تر هستیم زیرا نهالی که در اواخر زمستان یا اوایل بهار کاشته می شود حدود دو ماه زمان برای ترمیم و استقرار ریشه نیاز دارد و با شروع گرما رشد نهال متوقف می شود.
بهترین زمان برای کاشت بذر اواخر پاییز است. اگر میخواهید در احداث باغ خود از کاشت نهال استفاده کنید توصیه میشود حتما از نهالستان های معتبر نهال خود را تهیه و از خرید نهال از کنار جاده ها و مراکز نامعتبر خودداری کنید. دقت کنید که با کاشت نهال خیلی زودتر از بذر ماهیت باغ خود را مشخص می کنید.
5 مرحله مهم کاشت نهال
1-حفر چاله برای کاشت نهال
برای کاشت نهال با رعایت تراکم مناسب رقم ، با فاصله های مشخص شده از قبل چاله هایی به ابعادی که متناسب با ریشه نهال مورد نظر است بر روی پشته ها حفر می کنیم.
2-آماده سازی و تیمار ریشه ها قبل از کاشت نهال
پس از انتقال نهال ریشه لخت از نهالستان و قبل از کاشت نهال به علت اینکه ریشه ها احتمالا حین کنده شدن از زمین نهالستان آسیب دیده و زخمی شده اند،باید ریشه های زخمی و آسیب دیده و ریشه هایی که رشد عمودی و افقی زیادی دارند را هرس کرده و با انجام عملیاتی به اسم پریلیناژ ریشه های زخمی را تیمار و در کل باعث محافظت فیزیکی از ریشه ها ،حفظ رطوبت ریشه ها ،تحریک ریشه زایی ،استقرار بهتر ریشه ،قارچ کشی و افزایش مقاومت در برابر آفات و بیماری ها شد.
محلول پریلیناژ: ضدعفونی ریشه نهال قبل از کاشت
محلول پریلیناژ ترکیبی از کود دامی پوسیده ی الک شده به علاوه مواد قارچ کش ،باکتری کش ،خاک رس ،آب ،شکر و در مواردی کود های میکرو ، ماکرو و هورمونهای ریشه زایی است.
روش تهیه و استفاده از محلول پریلیناژ به زبان ساده
به طور معمول 200 گرم از سم قارچ کش ( بنومیل ) + 500 گرم شکر + 50 گرم کود کامل پودری را به 60 لیتر آب اضافه می کنیم. در این مرحله میزان مناسبی از کود دامی پوسیده ی الک شده و خاک رس الک شده حدودا از هرکدام 15 کیلو به محلول ساخه شده اضافه میکنیم تا غلظتی شبیه به ماست ایجاد شود.
تا زمانی که ریشه نهال را وارد آن کردیم ریشه ها کاملا با محلول بدست آمده آغشته شوند. با این کار به غیر از قارچ کشی و تیمار ریشه های آسیب دیده عناصر غذایی موردنیاز درخت در حین بیدار شدن در دسترس ترین نقطه ی ممکن قرار میگیرند.
3-کاشت نهال
دقت کنید محل پیوند نهال در جهت باد غالب منطقه قرار بگیرد و ریشه ی نهال را تا جایی که قبلا در خاک بوده و داغ خاک کاملا مشخص است ،یا محل آخرین ریشه در چاله گذاشته و با خاک خشک اطراف ریشه را پر میکنیم. حتما بعد از کاشت نهال همه قسمتهای نهال که از خاک بیرون است با رنگ سفید پلاستیک که با آب رقیق شده رنگ آمیزی شود.
نکته بسیار مهم در زمان کاشت نهال
طوقه بیشتر درختان مثل بادام ،هلو ،گردو و…اگر در معرض خاک و رطوبت قرار بگیرد دچار پوسیدگی شده و با گذشت زمان و گرم شدن هوا پوسیدگی افزایش یافته و نهال از بین می رود، ولی برخی درختان مثل سیب ، گلابی و به، دچار پوسیدگی طوقه نمی شوند اما اگر از قسمت پیوند در خاک قرار بگیرند و ریشه دار شوند عقیم میشوند و محصولی تولید نمیشود. درختانی نیز هستند که به وسیله ی قلمه تکثیر میشوند مثل انگور، انار و …که تا هر بخشی ازتنه نهال زیر خاک قرار بگیرند بدون هیچ مشکلی رشد کرده و زندگی خواهد کرد.
پس از کاشت نهال را از ارتفاع حدود 70 یا 80 سانتی متری از سطح زمین بوسیله قیچی باغبانی سربرداری کرده و تمامی شاخه های جانبی را حذف می کنیم با این کار تعادل بین ریشه های زخمی نهال منتقل شده با ساقه برقرار میشود و باعث تحریک، جوانه های انتهایی ساقه ی موجود میشود. از این شاخه ها در آینده برای هرس تربیت نهال استفاده میکنیم و این کار نظم و زیبایی باغ شما را بیشتر میکند .
4-محافظت از باغ بعد از کاشت نهال
برای جلوگیری از آفتاب سوختگی ،پس از کاشت و سربرداری همه ی قسمت های نهال، از روی خاک تا آخرین قسمت را با رنگ سفید پلاستیک که بر پایه ی آب است رنگ آمیزی میکنیم. دقت کنید که اگر این رنگ در طول زمستان توسط بارندگی از بین رفت دوباره تمدید شود.
برای جلوگیری از خسارت جوندگان باید نهال را با روش هایی مثل استفاده از کارتن ،توری ، فوم و… و یا استفاده از سموم دور کننده ای مثل رابی تکس که احتیاج به تمدید دارد استفاده میکنیم . استفاده از کارتن علاوه بر دفع جوندگان باعث جلوگیری از رشد پاجوش های جدید میشود.
5-آبیاری بعد از کاشت نهال
پس از کاشت نهال حتما با میزان مناسب، آبیاری انجام دهید که همه ی خاک اطراف نهال تا شعاع 50 تا 60 سانتی متری مرطوب شود .دقت کنید که آب آبیاری به صورت زلال استفاده شود و از آبیاری با آب گل آلود اکیدا خود داری کنید چون هنوز ریشه های نهال مستقر نشده اند احتیاج به آبیاری به صورت منظم از همان ابتدای کار داریم.پس از آبیاری، خاک اطراف ریشه نشست کرده و احتمالا ترک هایی بر می دارد که با اضافه کردن مقداری خاک خشک این نشست را جبران می کنیم.
بذر را تا چه عمقی در خاک بکاریم؟
اگر برای احداث باغ خود تصمیم به کاشت بذر دارید دقت کنید میزان خاکی که باید روی بذر ریخته شود ، سه برابر اندازه ی بذر باشد. برای مثال اندازه ی بذر بادام که تقریبا 3 سانتی متر است ،باید در عمقی به اندازه ی 9 الی 10 سانتی متر کاشته شود.
سلام مهندس کبیری
ما اوایل فروردین نهال های پیوندی گردو رو کاشتیم و تعدادی هم آذر ماه بود فکر کنم
اونایی که آذرماه کاشتیم خیلی بهتر شدند
درود بر شما
ممنون از اینکه تجربه خود را به اشتراک گذاشتید
جناب مهندس کبیری عزیز سلام ازاینکه اینهمه وقت وانرژی میگذاریدبینهایت ازشماسپاسگزاریم وبرایتان بهترینها راارزومندیم مطالبتون بسیارزیباعلمی وکاربردیست
سلام و درود
ممنون از همراهی شما
😍
سلام مهندس وقت بخیر
نهال هایی که تو اوایل دی ماه کاشته میشن آیا باید سربرداری بشن یا سربرداریشونو بزاریم برای بهار ؟
سلام
ممنون
حتماً هر زمانی که نهال منتقل و کاشته شد باید سربرداری انجام بشه تا ریشه ها زودتر ترمیم و مستقر بشن و تعادل بین ریشه های زخمی نهال و ساقه برقرار بشه
شما پیج اینستا هم دارین؟
سلام
بله
پیج اینستاگرام ما
@kabiri.farm
سلام مهندس
برای احداث یک باغ تجاری حداقل به چه متراژی از زمین نیاز داریم؟
در صورت تازه کار بودن آیا میتوانیم با یک هکتار زمین کار خودمون شروع کنیم؟؟؟
سلام
بستگی به نوع و رقم انتخابی شما داره
مثلاً برای احداث باغ تجاری بادام حداقل پنج جریب و برای احداث باغ تجاری بلک بری یک جریب هم کفایت میکنه
یک هکتار میتونه باغ تجاری مناسبی باشه و درآمد معقولی ایجاد کنه